2014. szeptember 29., hétfő

Hangos város

Hát, szó, mi szó, úgy alakult, hogy az újrakezdésem nem volt éppen annyira sikeres, mint ahogy azt reméltem az újságírás világában. De én megpróbáltam, megcsináltam, és piros pontot kaptam érte… :D Mondjuk úgy. Viszont ennek következtében van egy fölösleges cikkem, amit szeretnék itt is megosztani. :)


Szolnok már az ötödik hétvégéjét tölti meg sorra programokkal, rendezvényekkel, fesztiválokkal, hogy a helyiek és a környéken lakók mindenképpen megtalálják a kedvükre való kikapcsolódást. Ezen a hétvégén a Szolnoki Főiskola szervezésében létrejövő karpART- medence – multikulturális csobbanás a tudomány világában elnevezésű programsorozaté volt a főszerep.
Ez a rendezvény több eseményt ölelt fel egyszerre, hiszen péntektől vasárnapig Szolnokon a Tiszaligetben több helyszínen is részesei lehettünk különféle programoknak, amik kicsiknek és nagyoknak egyaránt szóltak. A délelőttök folyamán főként szakmai előadásoknak lehettünk tanúi, de a Campus épülete otthont adott a XX. Nemzetközi Vidékfejlesztési diákkonferenciának, felsőoktatási börzének, és a Szolnoki Főiskola nyílt napjának is egyben.
Országszerte, a nagyobb városokban, a szeptember 26-i éjszakán került megrendezésre a Kutatók éjszakája, amely Szolnokon két helyszínen is várta az érdeklődőket; a főiskola Campusának aulájában és a Tudományos Ismeretterjesztő Társaság (TIT) székhelyén is. A különféle előadásokat interaktív bemutatók és kézműves foglalkozások színesítették, hogy a tudomány minél közelebb kerülhessen a hétköznapokhoz.
A Tiszavirághíd tiszaligeti lábánál egy Vásártér fogadta a kíváncsiskodókat, ahol a kulturális programok egy része zajlott. A kilátogatók zenei és gasztronómiai élményekkel gazdagodhattak, hiszen világzenei előadók álltak színpadra, és a város szervezésében létrejövő Sparhelt fesztivál – A szolnoki hal napja is ugyanezen a helyszínen, szombat délelőtt került terítékre. A zenei programok közül kiemelkedő Huckleberry Guys blues duó, a Bugz együttes, és a Cosa Polska nemzetközi együttes a hídfő lábánál álló színpadon léptek fel, míg a Firkin együttes a Campus előtt lévő nagyszínpadon kapott helyet.őrnagy+road
A pénteki est fénypontja a Magyar Honvédség Szolnoki Légierő zenekarának fúvósainak és az idén tíz éves Road nevű rock bandának közös koncertje volt. Az elképzelés hónapokkal ezelőtt létrejött Dr. Szabó Attila, a főiskola docense fejében, aki nemcsak ezt a fellépést szervezte, hanem az egész rendezvényt is. Válóczi Gyula őrnagy, a légierő zenekar karmestere elmondta, hogy először hallva az ötletet, egy kissé megrémült, de miután egy számot összepróbáltak a Road-dal, a félelem elszállt. A három hónapos felkészülés alatt hat dalt tanultak meg, és két teljes napon át szinkronizálták a hangzást. Az őrnagy visszafogott nyilatkozata alapján a fellépés kiemelkedően jól sikerült, és a távolabbi terveik között szerepel egy közös koncertkörút, melynek állomásain hasonló szisztémával állnak majd színpadra, mint pénteken.
A hétvégi programsorozatot mindenképpen honosítani szeretnék, hogy évről évre színvonalas, kötetlen, egyaránt kulturális és tudományos programok zárhassák a Tisza partján a nyarat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése