2014. november 9., vasárnap

Broadway felett az ég

Hát, úgy tűnik, nem akarnak megjelenni a cikkeim, de én úgy döntöttem, szorgalmasan gyártogatom őket, van is már két új ötletem, amik valószínűleg már felkerülnek majd. Remélem. “Csak legyenek benne megszólalók!” Hát, evvan!


Két felvonás, huszonnégy dal, és a világ legrosszabb musical-e. Ez a néhány kifejezés jellemzi leginkább a november 7-én bemutatásra került új előadást. Az ősbemutatót a Centrál Színház Kisszínpadán tartották.
A Broadway felett az ég alkotói, Kiss Márton és Baráthy György már évek óta együtt dolgoznak, két éve hozta őket össze a sors, amikor az Angéla Evangéliuma című kamaradarab születésénél mindketten jelen voltak. Már az a történet is eléggé absztraktnak számított, hiszen a főhős egy kétszeres abortusztúlélő, aki kilenc nap alatt képes kihordani egy egészséges csecsemőt; mindezt kis költségvetésű díszletek között. Akkoriban jött az ötlete egy új előadásnak, egy közös zenés darabnak.
A musicaliekhez általában az ember kétféleképpen viszonyulhat, mondták a készítők: vagy utálja, vagy isteníti. Ők maguk, az alkotók ambivalenciával tekintenek a zenés színházra, ezért is volt olyan nehéz megfelelő témát találniuk ennek a darabnak. Mivel nem vonzotta őket túlságosan a mély drámai világ, hamar elvetették az adaptáció és az átdolgozás gondolatát, és inkább a musicalhez való saját viszonyukról komponáltak egy daljátékot.
Korábban sok zenés produkciót néztek végig, és Kiss Márton ötlete alapján végül megszületett a Pesti Magyar Musical Színház, a Pesti Broadway, és ezzel együtt egy humoros, öniróniával teli darab is. Az előadás egy musical a musicalben; a belső darab Jókai Mór életéből ’Róza és Mór’ történetét dolgozza fel, melyhez megalkottak egy fanatikus rajongót is, Flipper Dittát. A Broadway társulatát egyébként egyfajta fejetlenség jellemzi, de fűszerezi az eseményeket még az, hogy néhány rosszalló kritikus véletlenül elhalálozik. Bárki lehet sorozatgyilkos.
Ezt a képtelen történetet egy másfél éves munkafolyamat előzte meg, és idén májustól zöld út vezetett a sikerhez. „A legnehezebben a dalok születtek meg, melyeknek először csak a címük volt meg. A szerzemények ismert művek anafrázisai (rájátszásai), hangzásvilágot kölcsönöztünk például a Csárdáskirálynőből, a Nyomorultakból és a Bánk Bánból is.” – Mondta Darvas Ferenc, a zeneszerző, aki ezek után be is mutatta a dallami különbségeket.
A darab elkészült, „szarabb is lehetne”, bár a színészek maguk is vártak a november 7-i bemutatóra, este hétkor a Centrál Színház kisszínpadán, az előadás nagy sikert aratott. A jegyek a további bemutatókra 2.900,- forintba kerülnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése